Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Netradiční kombinované techniky I

 

KOMETA - sprejování, perforování, trhání a lepení

 

 

Kometa přilétá ze tmy, ale září – proto volíme tvrdý černý papír, který lehce nadýchneme stříbrným a zlatým sprejem. Volně vytrháme základní tvary. Je tajemná, má vnitřní struktury – její přitažlivost a tajuplnost zvýšíme perforováním ze zadní strany. Hlavu komety a další její části položíme na měkký podklad ( např. krabicový karton) a hrotem zavřené propisovačky vytváříme puchýřky, které jsou potom plastické zepředu. Podlepíme hlavu komety sršícím chvostem. Podobně může vzniknout Slunce a celá řada vesmírných těles, která vidíme ze Země.
(autorka příspěvku Zuzana Hutňanová)

 


 SLEPÁ KRESBA


 

Vtlačené kresebné linie ( vypsaná propiska nebo gelová tužka s kulatým hrotem, zvýraznění – tiskařská barva, váleček, doplněno pastelkami) K technice linorytu se můžeme připravit zajímavou hrou. Že rytá čára bude pak vlastně bílá? Tak zkusme na silnější čtvrtku kulatým kovovým hrotem jednoduše kreslit. Přitlačíme jen tolik, aby čára byla viditelně hlubší, ale naše ruka kreslila volně. Teď by měl obrázek „otevřít oči“! Kresbu přejedeme válečkem s tiskařskou barvou, nanesenou v malém množství. Práce s válečkem má také na celkovém výrazu obrázku svůj podíl. Vše může zůstat v čistě grafické podobě, anebo se k práci ještě vrátíme a rozveselíme ji pastelkami. Na tmavých plochách vypadají zajímavě. Pozor, respektujeme původní námět.
(autorka příspěvku Zuzana Hutňanová)

 


 MANDALY - parafráze, asambláže, koláže z různých materiálů

 

 

Pomůcky: lepidlo na papír i dvousložkové, nůžky, drát, kleště, tvrdý podkladový papír asi A3, cokoliv, co máte po ruce, nebo si nasbíráte ve třídě, doma …(alobal, sisal ,korálky, textil, špejle, floky, lepicí páska, záclonovina, knoflíky, umělá hmota - guma, vlnitý papír, barevný papír…)

Pracovní postup: Práce je inspirovaná mandalami, jejich středovou kompozicí. Děti si mohou vybrat samy z předloženého materiálu, co se jim líbí, a nalepují v určitém rytmu v kompozici na střed, co si vyberou.Používají při tom lepidlo na papír, či dvousložkové lepidlo. Mohou některé části drátovat nebo přišívat.
(autorka příspěvku Zdena Hrdinová)

 

 

HRA S PÍSMENKY


 

Pomůcky: různé typy písmenek nakopírované a zvětšené, vybrané z různé literatury, tužka, pastelky, čtvrtka, nůžky

Pracovní postup: Různá vybraná písmenka si děti vystřihují a lepí na čtvrtku ve vybrané kompozici. Pak si žáci  mohou vybrat různé postupy dokreslení – kreslí stíny písmenek, obkreslují je v určitém rytmu. Cílem je seznámení s různými typy písma. Toto téma je pro děti těžké, a tak jim práci usnadňujeme nakopírováním různých typů písma. Starší děti (viz ukázka) mohou jednotlivá písmenka přímo obkreslovat z učebnic, vystřihovat a lepit na podklad, poté dokreslovat.
(autorka příspěvku Zdena Hrdinová)

 

 

LŽÍCE - asambláž

 

 

Pomůcky: potřebné množství lžic z umělé hmoty, víko z krabice, nůžky, balicí papír, barva ve spreji, lepidlo na papír, rudky, hedvábný papír, tapetové lepidlo v nízké misce

Pracovní postup: Práce inspirovaná výzdobou školní jídelny. Nůžkami si z balicího papíru vystřihneme ubrousky a prostříháme je, pomáháme si klasickým skládáním. Pak ubrousky položíme do víka krabice a postříkáme sprejovou barvou. Ubrousky odložíme a počkáme, až barva uschne. Mezi tím si obalíme lžíce hedvábným papírem pomocí tapetového lepidla a necháme zaschnout (do druhého dne). Nakonec lžíce prokreslíme, zvýrazníme rudkou a nalepíme je v předem vybraném pořádku, rytmu na plochu krabicového víka. Právě tak můžeme zpracovat jakékoliv nádobí či příbory z umělé hmoty.
(autorka příspěvku Zdena Hrdinová)

 

 

HRADY, ZÁMKY, ANTICKÝ CHRÁM - dokreslovaná koláž z tapet se strukturovaným povrchem

 

 

Pomůcky: čtvrtka papíru, kousky tapet se strukturovaným povrchem, barevné tuše, pastelky, lepidlo na papír, gumový váleček a tiskařské barvy na linoryt, nůžky

Pracovní postup: Na připravenou čtvrtku papíru vlepujeme kousky stříhané ze strukturovaných tapet a sestavujeme z nich motiv architektury. Dáváme pozor, aby jednotlivé kousky papíru byly od sebe odsazované aspoň na půl centimetru. Koláž naválíme tiskařskou barvou pomocí válečku tak, aby vynikly struktury tapetového papíru. Po zaschnutí / do druhého dne/ můžeme koláž dokreslit tuší a pastelkami v pozadí, hlavně v odsazených plochách mezi kousky tapet. Perokresbou se architektura spojí v celek.
(autorka příspěvku Zdena Hrdinová)

1
scroll to top