Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Psychoterapeut


V současné době není psychoterapie vyhrazena pouze „nemocným“. Na člověka, který navštěvuje psychoterapeuta, už společnost nepohlíží jako na nenormálního. Co je příčinou toho, že lidé vyhledávají ve větší míře tuto formu pomoci? Zrychlující se životní tempo, velké nároky na výkon, stres a mnoho faktorů, které stres vyvolávají.
Lidé využívají při hledání své vlastní životní cesty stále více pomoc odborníků.

Náplň práce: Psychoterapeut  poskytuje klientům pomoc při nastolení porušené duševní rovnováhy, duševního zdraví. Pomáhá jim obnovit přirozené pozitivní vnímání života a sebe sama, zdravé představy o životě, myšlenky a emoce, schopnost kontrolovat a korigovat své jednání a chování. Pomáhá jim překlenout těžké životní situace.

  • pomáhá porozumět tomu, co se děje v okolí klienta a v něm samém
  • poskytuje podporu, díky které klient znovu nalezne přiměřenou důvěru v sebe sama a ve svět kolem
  • umožňuje oddělit zdravé prožívání od nemocného
  • omezuje nebo odstraňuje patologické prožitky
  • pomáhá podpořit a rozvinout vše zdravé
  • pomáhá vybudovat pocit bezpečí a kontroly nad svým životem
  • asistuje ve znovuobnovování žebříčku hodnot
  • napomáhá najít způsob, jak překonat současné životní problémy

Psychoterapeut není přítel ani kamarád. Je v roli průvodce, kterému se klient svěřuje a otvírá, aby ho co nejlépe provázel na cestě jeho vlastní vnitřní proměny.
Psychoterapie předpokládá aktivní zapojení ze strany klienta. Psychoterapeut nemůže klienta změnit, aniž by klient sám chtěl.
Veškeré získané informace jsou přísně důvěrné, terapeut nesmí nikomu sdělovat informace o průběhu terapie ani o klientovi, a to platí i po ukončení terapeutického vztahu.

Nástroje terapie
Nejpoužívanějším nástrojem je rozhovor, popř. méně obvyklé techniky jako např. skupinová terapie, hra v rolích. 
V současné době existuje více než 450 terapeutických způsobů pomoci, směrů a škol. Nejznámější je  psychoanalýza a v současné době psychoterapie Gestalt.

Vzdělání: Psychoterapeut musí mít vysokoškolské magisterské vzdělání v oboru psychologie. Působí buď v poradnách zřizovaných městy (péče je zcela zdarma či je hrazena pojišťovnou), nebo v privátní praxi, kdy si ji platí klient sám (průměrná cena za 60 minut se pohybuje mezi 500-700 Kč).

autorka: Anežka Botlíková

scroll to top