Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Manažer


Manažerem je někdo, kdo je zodpovědný za větší skupinu lidí či organizaci. Pracuje prostřednictvím svých podřízených – rozděluje jim práci, kontroluje, motivuje a je za jejich práci zodpovědný. Často si manažer vybírá lidi do svého týmu sám, tým pak rozvíjí a podporuje.

Manažerem nemůže být každý člověk. Musí to být někdo se smyslem pro organizaci a s přirozenou autoritou. Manažer musí mít dovednosti napříč různými obory.

Velmi důležitá je schopnost komunikovat – jako manažer musíte umět komunikovat a vyjednávat s lidmi, mít schopnost vcítit se do ostatních a správně jim přidělit práci.

Kromě komunikace by manažer měl být i odborník na problematiku, kterou se jeho tým zabývá, a mít stejné technické (odborné) znalosti jako lidé, které řídí.

Třetí zásadní vlastností je schopnost vidět věci jako celek. To znamená pospojovat lidi ve svém týmu tak, aby fungovali jako jeden organismus a aby práce tohoto týmu splňovala očekávání vyššího vedení firmy. Zároveň manažer musí umět plánovat dlouho dopředu a rychle se přizpůsobovat novým situacím.

Manažer rozhoduje, jedná a řídí.

Proces, kterým manažer při práci prochází, má 5 kroků:

1. Plánování
2. Organizování
3. Vedení
4. Rozhodování
5. Kontrola

Aby se člověk stal manažerem, nepotřebuje mít žádné specifické vzdělání (na rozdíl třeba od lékaře, který bez titulu z VŠ pracovat jako doktor nesmí). Samozřejmě s určitým vzděláním a zkušenostmi jsou ale šance na získání vysokého manažerského postu mnohem vyšší. Management se dnes vyučuje na mnoha vysokých školách, kde si budoucí manažeři osvojují právě základy komunikace, vyjednávání, rozhodování a plánování. Může to být Vysoká škola ekonomie a managementu, Bankovní institut, Podnikatelská fakulta na VUT v Brně a spoustu dalších.

autorka: Anežka Botlíková

scroll to top