Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Co je podle Vás dobře fungující obec?

 

Marie Chytrá

Obec, která využívá všechny příležitosti!
1. Dobře připraví volby, aby lidi věděli, koho zvolit, jaké mají kandidáti názory a plány na rozvoj obce. Aby lidi ve volbách zvolili dobré, dělné zastupitelstvo.
2. Informuje občany všemi možnými způsoby o tom, co se v obci děje, o hospodaření včetně rozpočtu.
3. Co nejvíc zapojuje lidi do dění v obci
4. Využívá možnosti získat peníze na financování různých věci z národních a evropských projektů.
5. Postupně zavádí šetrné hospodaření s energií, s odpady atd.

   

Patrik Hovorka

Asi taková, kde je hodně akcí. Aby lidi mohli dělat něco společně. Hasiči, fotbalisti, myslivci, maminky s malými dětmi. Obec by jim měla dát na jejich akce peníze a taky vytvořit dost míst, kde se můžou scházet a sportovat a odpočívat.

   

Vojtěch Moudrý

Fungující obec – to je obec, která má promyšleno, kam chce „jít“, a ví, jak se k tomu dostat. Má vizi nebo cíl, jak bude vypadat dejme tomu za 10 let a má pro to připravený nějaký scénář nebo plán:
1. Co pro to musí udělat.
2. Kde na to vezme peníze.
3. Kdo všechno jí s tím bude pomáhat.

Takže za mně – fungující obec je obec, která má dobře připravený plán rozvoje a podle něj se řídí.

Jarmila Starostlivá

Myslím, že by se taková obec měla hodně zajímat o lidi, kteří potřebují pomoc. Staré lidi, nemocné, nebo i ty, kteří se takříkajíc dostali na šikmou plochu a už se neumějí vrátit. Takže za mě je dobrou obcí taková obec, která myslí na všechny lidi, ne jen na někoho, třeba jen na sportovce.

Hana Srdečná

Dobrá obec – to je obec o lidech. Kdo jsme my, zastupitelé? Jedni z nich. Měli bychom se tedy lidí ptát, jaké jsou jejich názory, jak oni si obec představují. A když to jde, tak to v obci zařídit. A nezapomínat ani na ženy a maminky s malými dětmi, a na seniory.

Antonín Držgrešle

Obec není „dojná kráva“. Peněz je málo, zajištění nejdůležitějších věcí pro normální chod vesnice hodně. S financemi se musí nakládat opatrně. Dobré fungování je hlavně o penězích – musí se dobře promyslet, kolik obec potřebuje na chod, kolik na nejnutnější opravy, kolik dá na nové věci a jak spravedlivě rozdělí to, co zbude na akce pro lidi.

Dan Světák

Dobře fungující obcí nemůže být v žádném případě obec konzervativní. Svět jde dopředu. Poslední trendy jasně ukazují, že Evropa bude podporovat venkov, ale jen tam, kde to bude komunitní formou. Tedy tam, kde obce budou spolupracovat s lidmi. Tam půjdou i peníze.

Tomáš Krajinka

Obec, to nejsou jen lidé, to je i krajina kolem obcí. Dobrá obec je podle mého názoru taková, která pečuje nejen o lidi, ale i o přírodu a vše, co tam roste a žije. Aby to mohlo růst a žít, i když my tu už nebudem.

Zorka Krásná

Je to určitě obec, kde se lidem dobře žije. Kde je čisto a pořádek, upravené veřejné plochy, chodníky, parky, hodně zeleně a květin. Lavičky. Myslím, že je důležité, aby se lidi za svou obec nemuseli stydět. Aby se jim líbila.

scroll to top