Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Lidé a domácí zvířata

 

Věrný společník, kamarád, domácí mazlíček... i takto může začít povídání o zvířatech, která žijí s člověkem na jednom dvoře, v jednom domě nebo dokonce v jedné posteli. O zvířatech, která si člověk ochočil pro svou radost a pro svůj užitek.

Lidé už v dobách velmi pradávných zjistili, že někteří živočichové jim mohou pomáhat při těžké práci na poli a v lese, že jejich masem, mlékem a vejci se dá zpestřit jídelníček, z jejich kůže, kožešin a vlny se dají zhotovit oděvy a boty a z jejich peří plnit přikrývky na spaní. Některá zvířata si proto lidé ochočili.

Chovat domácí zvíře s sebou ale nese nejen radost a užitek, ale i práci, starost a čas. Zvíře, stejně tak jako člověk, potřebuje k životu dobré podmínky: dostatek potravy, čisté ustájení, zdraví a bezpečí. Kromě toho zvíře, stejně tak jako člověk, potřebuje zažít, že ho má někdo rád. Dobrý hospodář dává svým němým společníkům nejen potravu a podestýlku, ale i něco navíc – lásku. A každé zvíře to instinktivně pozná.

My, lidé jednadvacátého století, žijeme v mnohém jinak, nežli žili naši předkové. Koně a voli jsme nahradili traktory a kombajny, místo kožichů nosíme bundy, přikrývky na spaní plníme umělými vlákny. Do našich domácností přibyli cizokrajní mazlíčkové: papoušci, rybičky, želvy, křečci a hadi. Hospodářská zvířata chováme ve velkochovech. Ve velkostatcích urychlujeme jejich růst. Místo přirozené potravy krmíme granulemi. O čistotu a pohodlí hospodářských zvířat pečují stroje.

Naštěstí vznikají farmy, a je jich stále více, ve kterých žijí domácí zvířata „postaru“. Pasou se, volně se pohybují, dostávají přírodní potravu. Vznikají farmy, ve kterých nechybí to nejdůležitější – vztah zvířat a jejich hospodářů.

 

„Rodiny“ domácích zvířat

drůbež:  slepice, kohout, kuře; husa, houser, house; kachna , kačer, kachně; krocan, krůta, krůtě; holub, holubice, holoubě; (perličky, pštros)
skot: kráva, býk, tele
ostatní užitková (hospodářská) zvířata:ovce, beran, jehně; koza, kozel, kůzle;  prasnice (svině), kanec, sele; klisna (kobyla), hřebec,  hříbě; osel, oslice, osle; králík, králice (ramlice), králíček
ostatní domácí zvířata: pes, fena, štěně; kočka, kocour, kotě

Potrava domácích zvířat

drůbež: zelené krmení - tráva, kopřiva, pampeliška (husy a kachny i vodní rostliny), zrní, drobní živočichové (slimáci, žížaly, hmyz), zrní
skot (kráva, býk, vůl, tele) : píce- tráva , seno, vojtěška, …
koně: tráva, seno, oves

ovce: tráva, seno

kozy: tráva,byliny, okusování keřů a stromů

vepř: zbytky jídel, brambory, obilí,
králík: zelené krmení – tráva, seno, byliny,  lupení, řepa, mrkev, oves, ječmen, sláma


Ustájení
slepice: kurník; holubi: holubník; skot: chlév; koně: stáj, box; ovce, kozy, prase: chlév; králík: kotec


Užitek

maso: kráva,ovce, koza, prase, slepice (kuře), husa, kachna, krůta,
mléko: kráva, ovce, koza
vejce: slepice, perlička, pštros, (husa, kachna)
sádlo:prase, husa
kůže:  kráva, kůň, ovce, koza, prase
vlna: ovce
peří: husa
tah: kůň (valach), osel, vůl

scroll to top