Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Bronz

Ivan Bauer

 

Bronz nebyl prvním kovovým materiálem, který člověk znal. Před ním lidé zpracovávali zlato a měď. Byl ale prvním materiálem, který ohrozil lesy, který poznamenal krajinu, který zmenšil divočinu.

Bronz je slitina mědi a cínu, nenachází se tedy v přírodě v čisté podobě, musí se vyrobit. Vyrábí se v peci. Měděná a cínová ruda se roztaví a za tekutého stavu se obě rudy slijí. K tomu je třeba velmi vysoké teploty. Mědi je ve slitině vždy mnohem více, ale už jen nepatrné množství cínu způsobí, že podstatně vzroste tvrdost slitiny. Měď sama je měkká, bronz tvrdší. Bronzová zbroj je odolnější.

Bronz se odléval do hliněných nebo kamenných forem. Vyráběly se z něj dýky a meče, náramky a šperky, sekery a dláta. Bronzové nástroje ušetřily jistě mnoho času a pomohly člověku, aby si podmanil krajinu. Bronzovou sekerou se pokácí strom rychleji než kamennou.

Kvůli novému ale lidé nezapomínali na staré. Pravěcí lidé dál mísili a vypalovali hlínu, osekávali trámy, štípali pazourek. Nezapomněli nic z dřívějších znalostí, ale bronz jejich život změnil.

scroll to top