Zpět na dětský portál
Zpět
O portálu
Pro učitele
Školy
Rodiče
pomůcky
Knihovnička

Komár

 

Co dělají komáři? Bzučí, štípou, pijí krev – jednoduše řečeno, znepříjemňují lidem život. To vám přece řekne každý.
Každý ne. Botanik s vámi rozhodně souhlasit nebude. Vysvětlí vám, že vzácnou červenou tekutinu nasává pouze samička a to ještě ne pro své potěšení, ale pro své potomky, tvořící se vajíčka. Sameček nebodá ani nesaje, jeho cíl je jiný - oplodnit samičku. Brzy po splnění úkolu zahyne.
Samička je aktivní hlavně večer a v noci. Bzučení vyluzují její rychle kmitající křídla. Před samičkou se neschováte. Bezpečně Vás najde podle tepla, které vaše tělo vydává. Komár má totiž schopnost barevného vidění tepla – termovize. Dobře cítí i pot a dokonce rozpozná i vydechovaný vzduch.
Komár potřebuje k životu vodu. Pouze ve vodě se vyvíjí a líhne jeho potomstvo. Nemusí to být zrovna voda čistá a nemusí být vody kdovíjak velké množství. Klidné rybníčky a tůně, mokřady, vysychající louže nebo sudy s dešťovou vodou postačí. Z nakladených vajíček se líhnou v rychlém sledu larvy a z nich dospělí komáři. Čím tepleji, tím rychleji. Larvy se živí drobounkým vodním planktonem. Drží se blízko hladiny, trubičkou na zadečku vystrčenou nad vodní hladinu dýchají vzdušný kyslík.
Komáři mohou  přenášet různé nemoci,  např. v tropických oblastech nebezpečnou  malárii, lidé se proto před nimi chrání. Staví si moskytiéry, stříkají repelenty, vysazují rostliny odpuzující hmyz. Soužití lidí s komáry není lehké.

scroll to top